My World Travel and Event

Dobre bo Polskie- dlaczego warto jeść lokalnie i sezonowo

1

Dlaczego powinniśmy spożywać polskie produkty?

Przede wszystkim często słyszy się o wspieraniu rodzimej produkcji- sprawa jest jasna, po co nam sprowadzanie jabłek z zagranicy skoro mamy swoje- naprawdę lepsze. Czy nie lepiej by było zainwestować w gospodarstwa ekologiczne, które dawałyby nam Polakom zdrową żywność?

No chyba lepiej :)

PROFESJONALNA INTERNETOWA PORADNIA DIETETYCZNA I WELLNESS MY WORLD- kliknij tutaj  ♥ ♥ ♥

 

Ale abstrahując od pobudek patriotycznych i ekonomicznych skupmy się na tych zdrowotnych.

Istnieje teoria, skądinąd słuszna, że powinniśmy spożywać produkty sezonowe- gdyż natura dostarcza nam potrzebnych składników na każdą porę roku, a dodatkowo nasz organizm najlepiej przyswaja znane nam produkty. Unikamy również spożywania żywności, która wymaga zabezpieczania jej przed zepsuciem w związku z dalekim transportem.

Nie znaczy to wcale , że nie warto sprowadzać warzyw czy owoców z innych kontynentów, jeśli u nas one nie występują, bo stracilibyśmy wiele cennych produktów bardzo korzystnych dla zdrowia.

Przykładem może być banan- ciężko ,żeby bananowiec urósł nam na balkonie w Warszawskim mieszkaniu, a nawet na wiejskiej posiadłości, więc sprowadzanie tego owocu jest najbardziej zasadne, warto tez korzystać z jego dobrodziejstw.

Jeśli natomiast mając polskie jabłka, czy czosnek sprowadzamy je np. z Chin czy Kanady to zastanówmy się przez chwilę ile środków konserwujących mają w sobie , żeby przebyć długą drogę i trafić na nasz stół.

Matka Natura naprawdę podpowiada jak żyć, tylko my krnąbrne dzieci nie zawsze chcemy jej słuchać.

Poradnia Dietetyczna zdrowe odchudzanie

Sprawa wygląda podobnie ze sprowadzaniem produktów z innych krajów i to już nas nie dziwi, że logika nakazuje sprowadzać dany produkt ze źródeł.

Najlepsza kurkuma pochodzi z Indii i stąd chcemy ją posiadać we własnej kuchni,

Miód Manka sprowadzamy z Nowej Zelandii, a tradycyjną hiszpańską kiełbasę chorizo sprowadzamy oczywiście z Hiszpanii.

Żeby nie być gołosłownym, iż Matka Natura wie co dla nas najlepsze przedstawiamy przepis na zupę dyniową, która znakomicie rozgrzewa w chłodniejsze dni, wzmacnia odporność, ma działanie przeciwzapalne:

dynia przepisy

 

Składniki do przygotowania rozgrzewajacej zupy z polskiej dyni

Ok. 1 kg dyni

1 duża marchewka

1 cebulka ( najlepiej czerwona)

2 ząbki czosnku (koniecznie polskiego)

3 szklanki bulionu drobiowego ( zrobionego w sposób tradycyjny 😛 nie z kostki instant)

Szczypta sól himalajskiej

Szczypta pieprzu kolorowego lub zwykłego

2 łyżki oliwy z oliwek

śmietana 18%  ( lub 4 jogurt naturalny dla odchudzających się )

Sposób przygotowania

Dynię, marchew, czosnek i cebulę obieramy, kroimy na małe cząstki i przez 3 minuty podsmażamy na oliwie z oliwek

Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 30 minut.

Następnie rozdrabniamy całość blenderem do uzyskania konsystencji kremu. Dodajemy sól i pieprz.

Opcjonalnie dla wzmocnienia efektu rozgrzania i dodatkowego bonusa w postaci efektu przeciwnowotworowego dodajemy szczyptę kurkumy lub startego imbiru . Każdą miseczke zupy –krem dekorujemy i łyżką śmietany lub jogurtu i posypujemy zieleninką (np. własnoręcznie wyhodowaną, lub własnoręcznie kupioną na bazaru natka pietruszki)

 

Zatem na zdrowie :)